'Heeft een mens veel land nodig?' - Leo Tolstoj

heeft een mensDeze maand geen boek uit de eigen bibliotheek, maar eentje dat er zeker in thuis hoort.
“Het grootste kortverhaal dat de wereldliteratuur kent”, schreef James Joyce.

Pas na de vraag om een boekbespreking te maken van Leo Tolstojs kortverhaal, Heeft een mens veel land nodig, ging ik op internet zoeken naar achtergrondinformatie. Daar las ik op de blog van twee vermogensbeheerders een bespreking van dit boekje, als een aanrader voor iedereen in hun vakgebied: “No one should be admitted into the profession who has not read Tolstoi’s fable, How much land does a man need?”(1). Zij brengen het verhaal over op vermogen, maar het begint bij landbouw. Boeren zijn veel belangrijker dan vermogensbeheerders, dus mogen we jullie dit prachtige boekje zeker niet onthouden.

Het boekje bestaat uit drie verhalen, die zich afspelen in het oude Rusland van tsaren, grootgrondbezitters, rentmeesters, Basjkoeren en hele oude mannen.

In het eerste verhaal ontmoeten we boer Pachom, gelegen op zijn kachelbank luistert hij naar de grootspraak van zijn schoonzus uit de stad, getrouwd met een koopman. Pachom en zijn vrouw zijn niet onder de indruk, maar hebben aan één ding gebrek: land, “Als we genoeg land hadden, was ik voor niks en niemand bang, zelf voor de duivel was ik niet bang.”. Hoeveel is genoeg? En hoe kom je eraan?

Het tweede verhaal is na 127 jaar branded actueel. Kinderen vinden een dingetje zo groot als een kippeëi, dat lijkt op een graankorrel. Geen wijze wetenschapper weet waar het vandaan komt, "..., we moeten aan de boeren vragen of iemand van de oudjes misschien heeft gehoord waar en wanneer dit soort graan werd gezaaid.”. Waarom zijn graankorrels nu zo klein en toen zo groot? Waarom weten wijze mannen minder dan oude mannen?

De verhalen worden vooral verteld tussen de regels door. Grondgebruik, wijsheid, de kwaliteit van granen en de opdringerigheid van het groeiverhaal dat we via economie en bedrijfsleven krijgen ingelepeld,... De verhalen dienen als moderne fabels voor vragen waar wij in de landbouw vandaag mee overweg moeten.

Een aanrader.

Ruben Segers

(1) http://www.blognome.be/2011/07/27/hoeveel-grond-heeft-een-mens-nodig/#_ftn1

Titel: Heeft een mens veel land nodig? 
Auteur: Leo Tolstoj
Uitgeverij: Van Oorschot Amsterdam (2013)
ISBN: 9789028260931

Verhaal 1 vind je op internet terug in het Engels: 
http://www.gutenberg.org/files/6157/6157-h/6157-h.htm
Project Gutenberg verzamelt op legale wijze oude (Engelstalige) boeken en stelt ze beschikbaar op haar website. Er is een onderdeel 'agriculture' waarbij je onder 'horticulture' 44 boeken vol oude wijsheid vindt over tuinen, groenten en fruit.