'Holzer's permacultuur' - Sepp Holzer

Elkeen die de natuur gerecht wil doen, zou dit boek moeten lezen. Al is het alleen al om te ervaren wat iemand voor elkaar heeft gekregen door met de natuur samen te werken; door te natuur eerst te observeren en dan pas te handelen; door zelfstandig te denken en dingen te doen die volgens de deskundigen onmogelijk waren, om dan te tonen dat het wél kon. 

Een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf

Sepp Holzer schrijft in zijn boek: "Er is in de natuur veel meer mogelijk dan je in de literatuur zal vinden. Dit ontdek je echter alleen als je bereid bent om te vallen en weer op te staan."
Of nog: "Door te experimenteren heb ik veel over de natuurlijke processen geleerd en door mijn leergierigheid ontwikkel ik me nog altijd."
Verder: "Bij het ontwerpen richt ik me op de omstandigheden en op wat mij persoonlijk aanspreekt."
En: "De natuur zelf is het meest betrouwbare model voor een functionerende, ecologisch verantwoorde en voor het oog aantrekkelijke vijver.  Als je dus besluit er een aan te leggen, kun je het beste eerst goed kijken naar een natuurlijke waterplas."

Het liefst zou ik hier blijven citeren, maar dan moet ik het hele boek weergeven, gewoon omdat wat ons hier aangeboden wordt door Sepp Holzer - de boerenrebel, zoals hij genoemd is - dermate enthousiast maakt, dat dit boek moet gelezen worden door elkeen die de natuur gerecht wil doen. Al is het alleen al om te ervaren wat iemand voor elkaar heeft gekregen door met de natuur samen te werken; door te natuur eerst te observeren en dan pas te handelen; door zelfstandig te denken en dingen te doen die volgens de deskundigen onmogelijk waren, om dan te tonen dat het wél kon. 
En om te ontdekken dat deze samenwerking met de natuur en het handelen volgens haar wetmatigheden, Sepp Holzer ook een economisch gezond bedrijf oplevert (het gaat om 45 hectare).

Het belang van polycultuur in plaats van monocultuur wordt door dit boek vanzelfsprekend. Maar dat betekent ook dat de ondernemer zelf van vele markten thuis zal moeten zijn. Hij of zij vindt in dit boek echter zoveel ervaringen, voorbeelden en suggesties dat er allicht gekozen zal moeten worden uit welhaast een overdaad.

Juist ook de stijl van schrijven zorgt ervoor dat je als het ware de gedrevenheid van de schrijver kunt voelen en je aangesproken wordt om zelf te gaan experimenteren.

Dus, waarde lezer, laat je inspireren door deze man, die begonnen is als jongetje met een tuintje van "1" vierkante meter en daar door de natuur zeer zorgvuldig te observeren tot zijn inzichten is gekomen, die nu wereldwijd hun toepassing vinden. 

 

Holzers permacultuur

 

John Van Thieghem

 

Titel:

Holzer's permacultuur

Auteur: Holzer, Sepp
Uitgeverij: Jan van Arkel
ISBN:

9789062245178

Op internet kun je gaan naar www.Krameterhof.at