Vernietiging en herstel – Luc Vankrunkelsven

Wat betekent Brazilië voor Europa ? Zo luidt de ondertitel van het nieuwste boek van Luc Vankrunkelsven. Het is opnieuw een reisverslag, maar toch weer zo heel anders en nieuw dan de vele die voorafgingen.

In het voorjaar van 2022 was Luc voor de 25ste keer op tournee in Brazilië, zoals altijd op zoek naar de goede krachten in het land, in verzet tegen vernietiging, aan het werk in herstel.

Ook in dit boek brengt hij de Cerrado in beeld, een van de grootste en oudste savannegebieden ter wereld, dat op korte tijd voor meer dan de helft werd vernietigd. Ecosystemen worden er aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur soja richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt meestal vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee.

Op 6 maart was Prof.em. Louise Fresco te gast in De Afspraak voor een gesprek over het stikstofprobleem. Ze wees erop dat maatregelen om het Amazonewoud te beschermen zeker geen slechte zaak zijn, maar dat het probleem in de Cerrado velen malen ernstiger is, en veel zorgwekkender. Dat prof Fresco de Cerrado kent en het probleem goed kan inschatten is uiteraard niet verrassend, maar dat hier in Vlaanderen ondertussen zovelen de Cerrado kennen en weten waar dat ligt, hebben we zonder enige twijfel aan Luc Vankrunkelsven te danken, en dat is geen geringe verdienste !

“Vernietiging en herstel” is een pareltje. Elke dag van de twee lange reizen doorheen dit bijna grenzeloze land (grenzeloos in veel betekenissen van het woord) schrijft hij een kort bespiegeling, waarin hij vaak, zoals de ondertitel belooft, ook heel spontaan de link legt met Europa. Je kan het boek lezen als een samenhangend, spannend reisverslag, maar je kan ook doen zoals ik nu al een paar dagen doe, bladeren en blijven hangen bij een opvallend woord of een verrassende titel en een klein stukje lezen om over na te denken.

Wat betekent Brazilië voor Europa ? Eigenlijk kan je erachter aan denken : “En vice versa ?”. Wat Europa voor Brazilië betekent is niet altijd even fraai. En dan bedoel ik even niet het schuldig verzuim waarmee we de veevoederlobby’s hun soja-gang laten gaan, maar bv ook dat in Europa de pesticiden worden geproduceerd die naar Brazilië worden verscheept, maar hier in Europa verboden zijn. Hoe hypocriet kan je zijn ?

En toch werd “Vernietiging en herstel” een positief boek, dat de kiemen van herstel in het volle licht stelt, en ook vertelt over mensen en organisaties die bereid zijn de vernietiging een halt toe te roepen. De positieve krachten die ook wij hier in de landbouw nu zo nodig hebben.

“Vernietiging en herstel” is uitgegeven bij Dabar-Luyten en zowat overal te verkrijgen. Binnenkort ook beschikbaar in de Landwijzer-bib, maar ik ga er in elk geval eentje voor mezelf bestellen.

 

Vernietiging en herstel (Wat betekent Brazilië voor Europa?) - Luc Vankrunkelsven,  2023 
Uitgeverij Dabar-Luyten in Heeswijk (NL), ISBN 978-90-6416-462-0. Te bestellen voor 12,5 euro via Luc: lucvankrunkelsven@scarlet.be

 

 

Vernietiging en herstel cover

 

Deze bespreking werd ons ingezonden door Koen Dhoore, hoofddocent in het Leertraject Bio- & BD-landbouw.
Heb je zelf ook een voorstel voor een bespreking van een boek of film? Neem dan contact op met webmaster@landwijzer.be