Verweven leven – Merlin Sheldrake

Dit meesterwerk over het leven van schimmels is in vele opzichten het soort boek waar de wereld nood aan heeft. De wereld van de schimmels bepaalt immers in grote mate hoe onze aarde eruit ziet, hoe wij ons als mens gedragen en wat we denken en voelen.

Sheldrake maakt eindelijk komaf met het idee dat alles wat leeft een individu is. Alle leven op aarde staat immers in een intieme relatie met elkaar. Hij heeft het over mycelium-netwerken die onze aarde -sinds haar ontstaan- gevormd hebben en ze samenhouden. Het zijn bijzonder efficiënte, ondergrondse communicatienetwerken die daarenboven ook nog eens mineralen en grondstoffen transporteren, afval verwerken, leven brengen… De bodem waarin we telen, het water dat we drinken en de lucht die we inademen zijn gevuld met schimmeldraden en/of sporen en dat hoort ook zo te zijn.

In het boek heeft hij het onder meer over de complexe relaties die er bestaan tussen truffels en het bos, over de symbiose die heerst tussen korstmossen (waarbij schimmels, bacteriën en algen samen één organisme vormen), over de bijzondere intelligentie van levensvormen die geen hersenen bezitten én over het brouwen van bier. Het boek beschrijft ook het belang en de noodzaak van geuren, kleuren en smaken en de invloed ervan op het leven. Die beschrijving op zich is een mijlpaal in het wetenschappelijke denken; deze noodzakelijke ‘secundaire’ eigenschappen zijn immers niet objectief meetbaar en werden daardoor lang genegeerd.

‘Verweven leven’ verandert je kijk op heel wat zaken en nodigt je ook uit om zelf op zoek te gaan naar de ogenschijnlijk kleine factoren die samenwerking tussen verschillende entiteiten mogelijk én succesvol maken.

 

Verweven leven (de verborgen wereld van schimmels) - Merlin Sheldrake,  2020 - 368 blz
UItgeverij: Altlas Contact
EAN: 
9789045036144

 

Verweven leven frontVerweven leven back

 

 

Deze bespreking werd ons ingezonden door Jan van Hulle, leertrajectbegeleider in Gent van het Leertraject Bio- & BD-landbouw.
Heb je zelf ook een voorstel voor een bespreking van een boek of film? Neem dan contact op met webmaster@landwijzer.be