Al 100 jaar landbouw van de toekomst

2024: 100 jaar biodynamische landbouw 

De BD-Landbouw wordt 100 jaar en dat zal gevierd worden! In dit item zetten we de biodynamische landbouw nog even extra in de bloemetjes. We geven een overzicht van de activiteiten die, in het kader van 100 jaar BD-Landbouw, het komende zomerseizoen zullen opvrolijken. Vervolgens schijnen we ons licht op een paar recente BD-publicaties waarin je enkele van onze (oud-)Landwijzer-cursisten kan spotten en tot slot nemen we jullie nog even mee achter de schermen van de BD-Winterconferentie van vorige maand.

Activiteiten en festiviteiten

100 jaar geleden werd de startimpuls gegeven voor het ontstaan van de biodynamische landbouw, die ondertussen verspreid over alle continenten op meer dan 7.000 landbouwbedrijven wordt toegepast.

Het komende jaar zullen her en der in Vlaanderen activiteiten plaatsvinden, die biodynamische landbouw en -voeding in de kijker zetten. Je vindt een overzicht op de Vlaamse Demeter-website. Ga eens kijken en laat je inspireren! 

Maar we kijken ook over de grens met Nederland. Op Pinksterzondag, exact 100 jaar na de startimpuls, gaat het Feest van de Eeuw door op Warmonderhof, de biodynamische landbouwschool in Dronten (NL), die al sinds 1947 biodynamische boer.inn.en opleidt. Landwijzer dankt haar ontstaan aan de samenwerking met Warmonderhof tussen 1997 en 2005.
Vanuit Vlaanderen gaan we met een delegatie meevieren. Voor het programmainschrijven (er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar!) en een deelname aan de carpooling klik
hier.

Organiseer je zelf een activiteit rond 100 jaar BD-Landbouw? Registreer ze hier!

BD-Landbouw in beeld

Ledenblad Dynamisch Perspectief vertelt verhalen over mensen die hun weg zoeken in de biodynamische landbouw en brengt verdiepende artikels, columns, discussies en verenigingsnieuws. Het blad verschijnt vier keer per jaar. In elk nummer staat een thema centraal en werkt een themaredacteur mee om er een goed en gevarieerd nummer van te maken.

De zopas verschenen editie staat integraal in het teken van 100 jaar BD en themaredacteur van dienst is Koen Dhoore, één van onze hoofddocenten en bezielers van Landwijzer. Maar dat is niet alles!

"Samen composthopen maken - Een boodschap aan de aarde" 
Zoek de 7 (ex-)Landwijzer-cursisten op de cover

Boerinnen Leen van Kempische hoeve zelfoogstboerderij, Els van Groentegeluk & Bloemgezoem CSA, Joke van CSA Het Kruisbos, Reina van CSA BES en BLOEM en Marieke van CSA Kosmos zetten samen composthopen op. Dit doen ze om de beurt op elkaars bedrijf, onder ervaren begeleiding. Ze nemen waarnemingen van wat er gebeurt tijdens dit proces. Kernwoorden ‘samen’, ‘doen’ en ‘eensgezindheid’ zijn hierbij de rode draad. 

Ook Inge en Jimmy (Landwijzer-cursisten cyclus 23 en 22) waren erbij tijdens deze laatste editie en samen sieren ze de voorpagina.

Enkele mooie quotes uit het artikel:

“Als we dit samen doen, geven de anderen mij de (zelf)zekerheid dat wij dit allemaal belangrijk vinden. Het maakt deel uit van de essentiële vraag: hoe voed ik mensen echt? Ieder van ons is daar op een eigen manier en op een eigen tempo mee bezig. Mensen écht voeden is niet vanzelfsprekend. Dat is het centrale thema dat ons verbindt.”

“Ik hoop dat we dit jaar weer, op elk van onze velden ten minste één composthoop samen kunnen opzetten. Zo zien we elkaars bedrijf groeien, we ondersteunen en waarderen elkaar en verbinden onze bedrijven en intenties, waardoor we ons deel van een veel groter geheel voelen.”

Klik hier voor de link naar de volledige publicatie.

"To transform the Earth, heal the Soul and awaken the Spirit"
Ook binnenin de uitgave treffen we twee (pas afgestudeerde!) cursisten aan

Duizend mensen uit 51 landen vierden begin februari, tijdens de internationale conferentie in Dornach, dat de bio-dynamische landbouwcursus, geschreven door Steiner en verschenen in acht delen, bestaat. Een samenkomst van bijna duizend mensen, vanuit zestig verschillende landen, die zich rond het thema 'Zon, Aarde, Mens' verenigden. ‘Van de zon door de aarde voor de mens – moge de mens zon worden voor de aarde.’

Pas afgezwaaide Landwijzer-studenten Niels De Ceulaer en Annelies Lefevre reisden met de Belgische afgevaardigden mee. Ze vertellen wat hen het meest is bijgebleven van deze feestelijke, vierdaagse editie en wat biodynamische landbouw voor hen betekent. 

Niels: "Wat ik nu heel duidelijk voel is waarom ik aan landbouw doe: "to transform the earth, heal the soul and awaken the spirit", zoals Tho Ha Vinh uit Bhutan dat zo mooi in zijn voordracht vertelde. Een gezamenlijke missie voor landbouw en voor de gehele mensheid. "
"Het is niet erg dat het bedrijfsorganisme zich langzaam ontwikkelt, zolang je je visie en idealen maar bij je draagt, op weg naar je doel".

Annelies: "Vol verwondering voel ik dat ik omringd ben met mensen die ik het niet hoef uit te leggen. Dit voelt als thuiskomen. Ik was twaalf jaar geleden in Peru, bij de inheemse bevolking, bij mensen die een relatie voelen met de kosmos, met 'zijn'. Toen was ik er nog niet klaar voor om dit pad te volgen, maar het heeft me uiteindelijk hier gebracht."

Klik hier voor de link naar het volledige artikel.

Terugblik BD-Winterconferentie in Wortel

Met meer dan 70 deelnemers vierde de jaarlijkse BD-Winterconferentie het honderdjarige bestaan van de biodynamische landbouw. Het was een bijeenkomst tussen biodynamische boeren en sympathisanten in de dorpsgemeenschap Widar in Wortel. Verbinding en verbondenheid werden gezocht en gevonden, tussen aarde, planten, dieren en mensen. Op de avond van deze tweedaagse gaf Jean-Michel Florin (landbouwafdeling Goetheanum) een inspirerende lezing over een toekomstgerichte weg uit de actuele landbouwcrisis. Verder waren er verbindende workshops rond waarnemen met Jean-Michel Florin en plannen met Carmencita De Ruyter.

Waar liggen de roots van de biodynamische landbouw in Vlaanderen? Welke biodynamische praktijken leven er vandaag in Vlaanderen? Wat zijn de actuele vraagstukken voor de biodynamische landbouw in Vlaanderen? Dit zijn enkele kwesties die werden behandeld tijdens de winterconferentie. Maar het was vooral ook een fijne gelegenheid voor een uitwisseling tussen gelijkgestemden.

Hieronder geven we je een beeldimpressie van de bijeenkomst. 

Wil jij ook graag bio-boer.in worden? Vind hier meer terug over het Leertraject Bio- & BD-Landbouw van Landwijzer en schrijf je in voor een gratis info-sessie.