Maak je eigen bio-bedrijfsplan - infomoment

Regio Brabant – Antwerpen – Limburg: zaterdag 21 mei 2022, 14–17u - Abdij van Park 7, 3001 Leuven

Inschrijven is gratis maar verplicht

Heb je al ervaring in de landbouw en wil je in functie van de start of overname van een landbouwbedrijf een eigen bio-bedrijfsplan of omschakelingsplan opmaken, dat grondig getoetst is, dan kan je instromen in het derde jaar (sept-febr) van het 2,5 jaar durende leertraject biologische landbouw. Dit focust volledig op het opmaken van een bedrijfsplan met enerzijds persoonlijke begeleiding en anderzijds lessen in groep met als thema bedrijfseconomie, marketing, communicatie, administratie, fiscaliteit en teeltplanning.

Op zaterdag 21 mei voor de regio Brabant, Antwerpen en Limburg, waarbij je alles te weten komt over dit traject. Je maakt er kennis met de leertrajectbegeleider en krijgt een inkijk in de lesinhoud en -planning. Er is ook ruimte voor al je vragen. 

Deelname is gratis.

Meer info over dit traject en over de volledige opleiding vind je hieronder.

Afbeeldingen
Presentatie
Abdij van Park
Docenten

Het volledige leertraject

Het leertraject biologische landbouw van Landwijzer is uniek in Vlaanderen. Het bereidt de deelnemers in  theorie en praktijk voor op een professionele instap in de biologische landbouw.

Dit leertraject

  • heeft een totale duur van 2,5 jaar, incl. bedrijfsplan en startersbegeleiding,
  • is een deeltijdse dagopleiding volgens het principe 'duaal leren',
  • met 1 vaste lesdag en minimum twee stagedagen per week
  • heeft een modulaire structuur (uitstroom mogelijk na 1 jaar, 2 jaar, 2,5 jaar),
  • gaat door in Gent en in Leuven (stages vinden plaats op biobedrijven in heel Vlaanderen),
  • start jaarlijks begin september,
  • biedt een goede springplank om nadien zelf te ondernemen of mee te werken in de professionele biolandbouw.

 

Het derde jaar (6 maand) - je eigen bedrijfsplan opmaken

In het 3e (half) jaar (sept-febr) volg je wekelijks les (9.15-17.00 u) op donderdag op de locatie in Gent of Leuven. De uitwerking en voorbereiding van je eigen toekomstproject in de landbouw staat centraal. Je ontwikkelt de kennis en kwaliteiten van een bedrijfsleider. Je maakt stapsgewijs een volledig bedrijfsplan op en brengt de onderdelen ervan in tijdens de lesdagen waar je samen met je medecursisten feedback krijgt en je plannen bijstuurt en concretiseert. Dit onder begeleiding van ervaren docenten die een ruime praktijkervaring hebben. In de lessen komt ook het onderdeel ‘B-cursus’ van de starterscursus aan bod, waarin je een zeer grondig bedrijfseconomisch plan voor je start of overname uitwerkt en aftoetst. 

Via persoonlijke begeleidingsmomenten krijg je startersbegeleiding op maat. In de lente die volgt op het traject kan je het installatie-attest in de landbouw (horend bij de starterscursus) behalen (mits je reeds geslaagd bent voor een A-cursus en een startersstage hebt doorlopen).

Na dit half jaar heb je een sterke basis om zelf te ondernemen in de professionele biolandbouw. Je hebt een afgetoetst bedrijfsplan dat je op teelttechnisch, bedrijfseconomisch, juridisch en communicatief vlak en ook qua afzetstrategie, samenwerking en netwerking een handvat biedt om de uitdaging aan te gaan.

Voorwaarden voor instroom in het 3e jaar

Instromen in het derde jaar (zonder de eerste twee jaar van het leertraject te volgen) is mogelijk als je voldoet aan volgende kernvoorwaarden:

  • Je hebt minstens 2 volle seizoenen actief en regelmatig in de landbouw meegewerkt, bij voorkeur in België.
  • Je hebt voldoende praktijkervaring en teeltkennis in de bedrijfstak waarvoor je een bedrijfsplan wil opmaken.
  • Je hebt al een basiskennis van de biologische landbouw en -sector.
  • Je hebt een concreet project waarvoor je een bedrijfsplan wil opmaken. Dat project heeft realiteitswaarde. Eventueel beschik je al over een (ouderlijk) landbouwbedrijf dat je wil omschakelen.
  • Je hebt tegen de start van het 3e jaar in september de voorbereidende opdrachten voor de opmaak van je bedrijfsplan uitgewerkt, die je na inschrijving ontvangt.
  • Dit alles wordt afgetoetst in een individueel intake-gesprek.

Stage

We gaan er van uit dat je al voldoende aantoonbare praktijkervaring hebt in de landbouw. Daarom is als instromer in het derde jaar stage niet verplicht. Ifv het bedrijfsplan kan het wel nuttig zijn om een gerichte stage te doen op een bedrijf waar kennis en ervaring is met aspecten van het bedrijfsplan dat je uitwerkt. In dat geval is het mogelijk een stage-overeenkomst af te sluiten. Indien mogelijk doen we dit in de vorm van een ‘Starters-stage’, een door de Vlaamse overheid erkende stage waarbij begeleiding op maat wordt voorzien.

Praktisch

Het derde jaar start begin september en rond af eind februari. De lesdagen vinden plaats op donderdag (9u15 – 17u) 
Locaties: Gent (De Landpoort, Kasteellaan 435) of Leuven (Abdijhoeve, Abdij van Park 7)
De benodigde tijdsinvestering per week is 1 volle lesdag + min 1 (à 2) dag(en) voorbereiden en uitwerken opdrachten bedrijfsplan + eventuele stage.

Deelnameprijs: € 945

Deadline om aan  te melden is 1 augustus en kan via inschrijvingen@landwijzer.be

Benieuwd naar meer? Anneleen en Karel hebben elk een bedrijf overgenomen na het volgen van dit traject. Hun verhaal lees je hier.