Edito zomer 2021

Daar gaan we. Lang op voorhand aangekondigd, en in september realiteit.

We hebben afscheid genomen van de leslokalen in het Scoutshuis in Antwerpen en gebruiken de zomer om ons voor te bereiden op een frisse start in Leuven. Dichter bij de landbouw, op een plek met geschiedenis: de 9 eeuwen oude erfgoedsite Abdij van park.

Boven de ‘nieuwe’ koeienstal van CSA Boerencompagnie, krijgen we een vaste plek voor onze lesdagen van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in een mooi gerenoveerde zolder. Een plek die door de landbouw mee gevormd is doorheen de tijd, bewaard en beschermd.

Dat beschermen gaat vaak ver. Erfgoed en een goed werkbaar erf zijn niet eenvoudig te combineren. En toch is het een sterke impuls die vanuit deze oude hoevegebouwen met zijn nieuwe bewoners zichtbaar wordt gemaakt: de stad Leuven en de abdijsite verwelkomen een ‘door de gemeenschap gedragen gemengd biologisch landbouwbedrijf’ én een professionele opleiding voor bio en BD-landbouw.

De koeien van de Boerencompagnie bewegen op het ritme van de seizoenen van de weides naar de potstal en vullen die met hun vruchtbare mest. Wij vullen daarboven de zolder vanaf september met boeren in spé en een in zekere zin gelijkaardig proces als het opbouwen van bodemvruchtbaarheid: het opnemen van kennis en ervaring, herkauwen, verteren, composteren en van daaruit verspreiden van nieuwe impulsen in de landbouw.  

Ineke Docx