Nieuwsbrief mei 2021

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

“Het is om er de moed bij te verliezen …” Denk ik soms, heel even.

Nu en dan – ook al is dat dan maar één ondeelbaar ogenblik – overvalt me de neiging om alleen nog het negatieve te zien. Want wat een bepaald soort landbouw vandaag aan lelijkheid en onrecht aanricht in de samenleving, is wel heel nadrukkelijk en bedreigend aanwezig.

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

In het kader van het leertraject Bio- & BD-Landbouw loopt Lien stage op CSA Rawijs in Lochristi. In haar tweede jaar koppelt ze die stage aan haar verdiepend werkstuk. Zo ontstond het idee om een braakliggend stuk grond in de serre om te toveren tot een eetbare binnentuin, een permanent stukje in de eenjarige landbouw van het bedrijf. 

De nieuwe genetische ‘knip-en-plak-technieken’ zoals Crispr-Cas9 worden door hun voorstanders voorgesteld als een verderzetting -met hoogstens een lichte versnelling- van de klassieke kruisingen of de mutaties, die van nature kunnen plaatsvinden. Vooral het feit dat in een aantal gevallen in het eindproduct geen genen meer terug te vinden zijn, die van een andere soort afkomstig zijn (transgenese), wordt vaak als argument gebruikt om te stellen dat het bijgevolg niet om een genetisch gewijzigd gewas gaat.

Anneleen Dedeyne en Karel Van Den Berge hebben best wat gemeen. Ze groeiden beiden op in een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Boerderijen die door hun grootouders werden gestart. Hun vaders, actieve boeren, gingen niet mee in de trend van schaalvergroting en bereiken nu de pensioenleeftijd. Allebei staan ze nu, rond hun 36e, op de drempel van een overname van hun ouderlijk bedrijf. Gedreven en nog wat onzeker.

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: