"Als kleine grondeigenaar ben ik op zoek naar iemand om samen het perceel dat ik in eigendom heb en waar al een zekere invulling aan gegeven is (zie verder), verder uit te bouwen en uit te baten. Omwille van complementariteit met de aanwezige teelt (blauwe bessen) en eigen interesses gaat mijn voorkeur uit naar iemand die geïnteresseerd is in bloementeelt of (wat verder gezocht) productie van zaden (bloemen, wilde planten, …) of andere vormen van plantenteelt.
Heb je een ander idee dat bij deze oproep past, dan zijn alternatieven zeker ook bespreekbaar.
Waar
Het veld is gelegen in de Panthaagstraat in Adegem (eigenlijk op de grens met gemeente Lievegem in het gehucht Oostwinkel).
Zowel Maldegem, Eeklo, Ursel en Zomergem zijn dichtbij. Gent ligt op een half uur rijden, Brugge eveneens.
Het landschap nodigt uit om te verkennen (Maldegemveld, Drongengoed, Het Leen, de Keigatbossen, Schipdonkkanaal, …), maar is niet meteen gelegen in dichtbevolkt gebied.
Het veld
Het veld is in totaal bijna 6.000 m² groot. Officieel is het zandleem, maar in realiteit is de bodem samengesteld uit een zandlaag bovenop een kleilaag. Het is volledig afgesloten door een inheemse haag (sleedoorn en sporkehout).
Zelf teel ik er blauwe bessen op een 1000 m². Daar komt mogelijk nog een deeltje framboos bij, zij het wel in pot omdat een vorige vollegrondsplantage door phytopthora (het type dat frambozen aantast) werd verwoest, waardoor de grond niet meer te gebruiken is voor dezelfde teelt gedurende 15 jaar. Andere teelten zijn echter geen probleem.
Tot vorig jaar was het veld biologisch gecertificeerd. Wegens een te hoog bicarbonaatgehalte in het gietwater verhoogde de pH in de blauwe bessen en werden deze langzaam “vergiftigd”. Na lang wikken en wegen en zoeken naar een biologische oplossing (die er niet blijkt te zijn), heb ik besloten om het certificaat op te geven. Ik probeer echter nog zo veel mogelijk volgens bio-principes te werken (geen biociden of kunstmest).
De uitrusting
Wat is er aanwezig? Er is een geboorde waterput aanwezig, met een pomp die wordt aangedreven door een te programmeren generator. Het water wordt over drie zones over het veld verdeeld middels verschillende ondergrondse leidingen.
Verder is er veel werkmateriaal voorhanden: allerlei handwerktuigen, maar ook zwaarder materiaal zoals een minitractor met bijhorende werktuigen: frees, klepelmaaier, diepgrondertje, vaste tand cultivator met rod weeder, triltandcultivator, grondbak. Ook een hakfrees is aanwezig."
Contactgegevens
Heb je interesse? Laat dan zeker iets weten via karel_moentjens@hotmail.com of op 0473/46.74.85 (na 18u).