Verslag Lerend netwerk ‘Bio in onderwijs’

Samen met Bioforum, ABS en Boerenbond, zet Landwijzer haar schouders onder het Lerend Netwerk ‘Bio in Onderwijs’, in het kader van het Vlaams actieplan Biologische Landbouw.
Binnen dit project organiseert Landwijzer 3 netwerkmomenten (telkens zowel in het oosten als in het westen van Vlaanderen) voor leerkrachten, praktijkopleiders en pedagogen die werken in en rond de land- en tuinbouw op middelbare scholen. Het uiteindelijke doel is om de biologische teeltmethode te integreren in het curriculum van middelbare land -en tuinbouwscholen.

De tweede netwerkmomenten vonden plaats op 30 mei in de tuinbouwschool van Melle, en op 1 juni op het technisch instituut Scheppers in Herentals. Zo konden de 20 deelnemers van het Lerend netwerk aansluiten op een dag en locatie naar keuze. Het onderwerp voor de tweede netwerkmomenten was ‘het biologisch teeltplan’.

Hoofddocent en bedrijfsadviseur Wim Govaerts begeleidde de groepen.
We gingen, na de kennismaking, meteen van start met een stikstofbehoefte-oefening, en leerden dat het volop inzetten van vlinderbloemigen in de teeltrotatie, de basisverankering van een biologisch teeltplan is. Zo kunnen we op natuurlijke wijze stikstof vangen en de synthetische meststoffen erdoor vervangen.

Samen maakten we diverse biologische teeltrotaties op, waarbij  er telkens rekening mee gehouden werd dat de basiselementen voldoende aanwezig moeten zijn in de bodem. Met een wetenschappelijke onderbouwing werden de linken in de natuur telkens blootgelegd.  
Op deze manier kon Wim de methode van de biologische landbouw helder maken voor elke leerkracht en teeltleider.

In oktober zullen de 3e netwerkmomenten doorgaan. De aanwezige leerkrachten verkozen biologische gewasbescherming als onderwerp voor de laatste netwerkmomenten. Wie nog wil deelnemen aan het Lerend Netwerk, kan contact opnemen via Siebe.keirse@landwijzer.be

Naar het overzicht Nieuwsbrief juni 2018