Edito oktober 2022

Het zijn geen makkelijke tijden. Na de boost in de vraag naar bioproducten door de coronacrisis hebben heel wat biobedrijven dit seizoen een significante terugval in de afzet beleefd. Zowel de 5 moeilijke landbouwseizoenen die we achter elkaar hebben beleefd, als de economische druk en werkdruk, werken bovendien voor velen verstorend op de work-life balans.

In dergelijke omstandigheden is veerkracht en creativiteit van belang, evenals collegialiteit en samenwerking. Dat zijn kwaliteiten die eigen zijn aan onze biobeweging. In tijden als deze is het dan ook van het grootste belang dat al wie deel uitmaakt van onze beweging, grote aandacht besteedt aan haar/zijn zelfzorg; want als wij niet overeind blijven in de crisissen die we meemaken, dan verliest ook het alternatief dat we belichamen z’n geloofwaardigheid.

In de periode van het jaar die we nu beleven -de zogenaamde Michaëlstijd- is dat de opdracht waar we voor staan : om moedig te blijven, rustig en zelfverzekerd. Om niet in overlevingsmodus te gaan of in onderlinge conflicten, maar onszelf te blijven voeden met positieve intenties, schoonmenselijke ontmoetingen en een gezonde levenswijze. Het naderende einde van het landbouwseizoen biedt hopelijk ook jou de ruimte om daar zorg aan te besteden. Niet door een vliegvakantie naar de zon, maar door in het leven van elke dag de nodige pauzes in te lassen om échte connecties te ervaren met je eigen bron van levensenergie en die van de mensen rondom jou, die met een gelijkaardige intentie in het leven staan.

Geert Iserbyt