Zelfoogstboerderij Het Polderveld in coronatijden

En de boer... hij boerde voort. Dat is niet anders op de biologische zelfoogstboerderij Het Polderveld in Westkapelle. Wat zijn de gevolgen van de Corona-crisis voor hen? Boer Lieven vertelt over de appreciatie van hun leden, de voordelen van het zelf-oogsten in deze tijden, hun unieke samenwerking met het lokale ziekenhuis en de natuur die ondertussen verder bloeit alsof er niets aan de hand is.

Zelfoogst als essentiële verplaatsing, gelukkig maar!

Wat ben ik vandaag blij om boer te zijn! Blij om buiten in vrijheid te kunnen werken, maar ook blij om gezond voedsel te produceren dat ik kan delen met anderen. Want deze bizarre tijden doen mensen stilstaan bij een aantal dingen. Wat vind ik nu echt belangrijk? En wat wil ik misschien veranderen in mijn leven?

Op het Polderveld merken wij net als veel korteketenboeren de laatste weken veel meer interesse in onze groenten. We krijgen bijna dagelijks mailtjes, telefoontjes of bezoekjes op het veld. Komt het door het goeie weer, doordat mensen meer tijd hebben, of omdat ze nu meer bewust omgaan met waar hun voedsel vandaan komt? Ondertussen is ons zelfoogstveld volzet en staan er een tiental mensen op de wachtlijst. We moeten sommigen dus teleurstellen en er zijn al mensen bijna huilend vertrokken als ze horen dat ze nog een jaar moeten wachten.

De deelnemers van onze CSA-boerderij appreciëren ook meer dan anders wat het veld voor hen betekent. We zien duidelijk dat er meer mensen komen en dat er meer geoogst wordt. Niet dat er echt gehamsterd werd, maar onze voorraad winterprei was een maand vroeger dan voorzien tot nul gereduceerd. Maar onze deelnemers zijn ook begripvol. “Dan eten we iets anders hé.”

Gaan oogsten op een zelfoogstveld, wordt gezien als een essentiële verplaatsing. En gelukkig maar! Want onze deelnemers komen hier niet alleen hun groenten halen, maar ze zijn ook in beweging, komen tot rust en ze kunnen hun sociale batterijen opladen. Deze voordelen gelden altijd, het enige verschil is dat we nu moeten opletten om de afstandsregels te volgen. In een supermarkt zijn mensen dit ondertussen gewoon en zijn ze gewend aan het akelige sfeertje dat hier bij hoort. Op het veld is er een zee van ruimte, maar net omdat ze hier eens weg kunnen zijn van alles, moeten onze deelnemers soms echt opletten om die anderhalve meter niet te vergeten. Nog even volhouden!

Groenten en bloemen voor het lokale ziekenhuis

Bij het Polderveld telen we ook ongeveer 1 hectare groenten voor het lokale ziekenhuis AZ Zeno via het CSA-model. De eerste echte oogst moet nog komen, maar we houden altijd wel contact en proberen hen nu extra te ondersteunen.

Zo hebben we vorige week een uniek product geoogst voor de keuken: de jonge bloeischeuten van rode kool en boerenkool. De koolplanten van vorig jaar stonden nog op het veld en schieten in het voorjaar in bloei. De malse bovenste tien centimeter van de koolplanten kan je met de hand afkraken, kort blancheren en opbakken met een ajuintje. De kok was eerst niet overtuigd, maar hij heeft zijn creatieve kookkunsten weer bewezen, want achteraf kregen we een leuk mailtje van de diëtist dat ze met het personeel gesmuld hadden in de bistro.

Langs het weggetje naar de boerderij heeft de vorige boer jaren geleden gele narcissen geplant. Die staan hier verwilderd tussen het lange gras, maar ieder jaar komt er een zee van bloemen boven. Twee weken geleden zijn twee vrijwilligers van het ziekenhuis een paar honderden narcissen komen plukken om in kleine boeketjes te verdelen onder het personeel van de hardst getroffen diensten. Leuk om het bij hen thuis wat op te fleuren. Want zoals steeds trekt de natuur zich van al het gedoe niets aan en doet gewoon rustig verder.

Tekst: Lieven Devreese / Het Polderveld
Foto's: Jozefien Devos / Cursiste Leertraject Bio- & BD Landbouw bij Landwijzer en ook tewerkgesteld op Het Polderveld

Meer info over het leertraject biologische en biodynamische landbouw vind je hier.

Naar overzicht nieuwsbrief april 2020