Cursussen

Jaarlijks organiseert Landwijzer enkele cursusreeksen, waaronder de cursus Fytolicentie, Inspiratiecursus Agro-ecologie, en de jaarcursus Natuurlijk imkeren. 
Daarnaast organiseren we ook diverse andere (ad hoc) cursussen of workshops, vaak in samenwerking. 

Onze uitgebreide kennis en ervaring willen we ook inzetten voor een vorming op maat, op vraag van organisaties, instellingen of bedrijven actief in de biologische landbouw en voeding. Voor meer informatie over vorming op maat, kan je ons contacteren via info@landwijzer.be 

Hieronder kom je meer te weten over de verschillende cursussen. Interesse? Kijk of er een reeks gepland staat en schrijf je in.

De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 11 lesdagen in het eerste jaar en 8 lesdagen in het tweede jaar. Het eerste jaar bestaat uit zowel volle theorielesdagen als halve theoriedagen, met hieraan gekoppeld waarnemingsoefeningen op onze eigen bijenstanden.
In het tweede jaar wordt er voornamelijk gewerkt met diepgaande praktijkmomenten waarbij de cursisten zelf een bijenvolk verzorgen onder begeleiding van onze docenten. Hierna word je aangemoedigd om te starten met een eigen bijenvolk en je hierbij verder te laten ondersteunen in het netwerk Natuurlijk Imkeren. In het voorjaar plannen we steeds een nieuwe beginnerscursus.

De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 12 lesdagen in het eerste jaar en 6 lesdagen in het tweede jaar. Het eerste jaar bestaat uit zowel volle theorielesdagen als halve theoriedagen, met hieraan gekoppeld waarnemingsoefeningen op onze eigen bijenstanden.
In het tweede jaar wordt er voornamelijk gewerkt met diepgaande praktijkmomenten waarbij de cursisten zelf een bijenvolk verzorgen onder begeleiding van onze docenten. Hierna word je aangemoedigd om te starten met een eigen bijenvolk en je hierbij verder te laten ondersteunen in het netwerk Natuurlijk Imkeren. In het voorjaar plannen we steeds een nieuwe beginnerscursus. We wisselen hiervoor jaarlijks af met onze bijenstand in Deinze (Oost-Vlaanderen) en Zelem (Limburg).

De beginnerscursus Natuurlijk Imkeren loopt over 2 bijenseizoenen (van maart tot september) met 12 lesdagen in het eerste jaar en 6 lesdagen in het tweede jaar. Het eerste jaar bestaat uit zowel volle theorielesdagen als halve theoriedagen, met hieraan gekoppeld waarnemingsoefeningen op onze eigen bijenstanden.
In het tweede jaar wordt er voornamelijk gewerkt met diepgaande praktijkmomenten waarbij de cursisten zelf een bijenvolk verzorgen onder begeleiding van onze docenten. Hierna word je aangemoedigd om te starten met een eigen bijenvolk en je hierbij verder te laten ondersteunen in het netwerk Natuurlijk Imkeren. In het voorjaar plannen we steeds een nieuwe beginnerscursus. We wisselen hiervoor jaarlijks af met onze bijenstand in Deinze (Oost-Vlaanderen) en Zelem (Limburg.

De landbouw is een overwegend ‘mannelijke’ en fysieke wereld. Als vrouw hierin ondernemen doet vaak streven naar gelijkwaardigheid en kracht, waarbij vrouwen hun mannelijke kwaliteiten aanspreken en overbevragen: focus, discipline, efficiëntie, snelheid, resultaatgerichtheid. Het innerlijk evenwicht raakt uit balans en dat put uit, zeker in de hevigheid en drukte van een teeltseizoen.

Een goed doorzicht in de bedrijfseconomie en fiscaliteit van je eigen bedrijf is één van de sleutels tot succes, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Het is echter niet evident om dit op je ééntje (of met 2 of 3) te overzien of soms heb je nood aan feedback van collega’s of experten. Wij willen graag inspelen op deze nood bij afgestudeerde cursisten die hun eigen bedrijf runnen en bieden hiervoor een 5-delig vormingstraject aan.

De basis voor de biodynamische landbouw werd gelegd toen Rudolf Steiner in 1924 voor boeren lezingen gaf over antroposofische, geesteswetenschappelijke gezichtspunten voor de landbouw. Deze landbouwcursus was zowel diep spiritueel als heel praktisch. Deze winter willen de BD-vereniging, Kraaybeekerhof en Landwijzer de bron van inspiratie die de Landbouwcursus nog steeds is, opnieuw ontsluiten.