Een inkijk in de stagepraktijk: Rachid op Oogstappel

Rachid El Maabouri zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Hij loopt stage bij Oogstappel in Emblem (nabij Lier). Hij onderzoekt er zijn toekomstmogelijkheden in de biolandbouw. De voorbije maanden werkte hij mee op het bedrijf terwijl hij in de praktijk leert over planten, composteren, zaadteelt, de bodem... Maar hij geniet ook van het contact met de CSA-leden op het moment dat ze hun pakket ophalen.


 

Sinds oktober 2022 loop ik stage bij Oogstappel bij boer Joost en boer Wim. Ik heb er nog de allerlaatste gewassen mogen planten: de postelein. Het seizoen komt bijna op zijn eind, al wordt er wel nog veel geoogst. 

Op woensdag is het pakettendag voor de CSA-leden. Dat is de drukste en langste, maar tegelijk ook wel de plezantste dag van de week. We beginnen dan om 8u30 met oogsten en om 14u vertrekken we naar de markt waar de leden hun pakket komen afhalen. Het is aangenaam om in contact te komen met de deelnemers van de CSA-boerderij. Je merkt ook dat zij ons werk heel erg appreciëren. Het is voor hen speciaal om in contact te komen met de mensen die voor hun voedsel zorgen, maar voor mij was het ook speciaal om de gezichten te zien van zij die het consumeren.

Op donderdag oogsten we voor de restaurants en als we niet aan het oogsten zijn, ruimen we op in de tunnels. Tijdens het opruimen zit ik steeds te denken of er innovatie mogelijk is om het werk efficiënter te maken en ik bespreek dit ook graag met de boeren. Communicatie is essentieel, de boeren hebben een luisterend oor en wat zij te vertellen hebben is interessant en vaak ook inspirerend. Zelf wil ik later met geiten werken, maar ik heb bewust gekozen om eerst stage te gaan lopen op een bedrijf dat niets met geiten, kaas of melk te maken heeft, om te zien of ik iets over het hoofd heb gezien. Ik kan nu zeggen dat ik heel blij ben met die keuze, omdat het mij een nieuw perspectief heeft gegeven voor het bedrijf dat ik later wil. Ik had bv reeds het een en ander gelezen over agroforestry, maar het was indrukwekkend om het hier in levende lijve te zien. Het geeft een heel harmonieus gevoel en ook een esthetisch effect.

Van alle zaken die aan bod kwamen tijdens mijn stage zij er twee dingen specifiek bijgebleven. Als eerste het oogsten van de zaden bij de tomaten. Hoe je de plant kiest en de vrucht, wanneer je de vrucht dan oogst, het pureren en uiteindelijk het wassen en zeven van het zaad zelf. Daarnaast het composteringsproces op het bedrijf: de compost keren, temperatuur meten, water geven... Ik kijk er naar uit om de compost komend seizoen aan te brengen als voedsel voor de nieuwe gewassen. Het is eigenlijk waanzinnig dat een berg "afval" op deze manier voor nieuw leven kan zorgen.

Oogstappel is een tamelijk jong bedrijf en het verwondert me hoeveel de boeren uit ervaring weten over hun eigen bodem, teelten...  maar dat er toch nog zoveel ongeweten is. De tomaten gaan goed, maar bv de bonen zijn voor de zoveelste keer mislukt. Het heeft mij een betere kijk gegeven op de realiteit van het boeren. In mijn ogen is het de natuur die onze aandacht vraagt. Ze geeft ons al zoveel omdat ze te verlegen is om minder te geven na alle moeite die we in haar gestoken hebben. Maar ze gaat ons nooit het geheel geven, omdat ze niet wil dat we haar als vanzelfsprekend beschouwen. Dit is wat onze relatie met de natuur juist zo mooi maakt.


Foto's en tekst: Rachid El Maabouri
Rachid zit in het
 eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er ook info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2023.

Naar overzicht nieuwsbrief januari 2023