Nieuwsbrief Zomer 2017

In deze nieuwsbrief

 • Edito
 • Aankondigingen
  • OKT-DEC 2017 | Inspiratiecursus Agro-Ecologie
  • BD Zomerschool 2017
  • Doorschakelen naar Demeter
 • Druk bezocht afstudeerfeest
 • Cursus Natuurlijk Imkeren helpt 20 nieuwe imkers opstarten
 • Sfeerbeelden jaarlijkse studiereis Dottenfelderhof / Bingenheimer Saatgut
 • Extern
  • Workshop "Kwalitatief composteren" - HUMUS - Do 17/08, Lummen
  • Warmonderhof 70
  • Voorstelling SEKEM-project Egypte - Zat 30 sept, Gent
  • Cursus Zuivelverwerking - Steunpunt Hoeveproducten - Okt-Nov '17
  • Vacatures

Edito

Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen is er maar één die jij te gaan hebt.
Die éne is voor jou. Die éne slechts.
En of je wil of niet, die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
De keuze is de wijze  hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg die door de ravijnen gaat,
haast niet kan bereiken.
Of met de wil om aan het einde van die weg milder te zijn,
en wijzer, dan aan het begin.

Dag Hammarskjöld
bewerkt door Hans Stolp

Twee groepen cursisten zijn afgestudeerd. Al klinkt dat laatste woord natuurlijk veel te definitief. Is iemand ooit wel eens een keer helemaal afgestudeerd ? Dag Hammarskjöld  zegt in elk geval niet dat we aan het einde van de weg mild en wijs zullen zijn, maar wel milder en wijzer dan aan het begin. Laten we zeggen dat twee groepen cursisten vorige maand een indrukwekkend orgelpunt hebben gezet achter het stukje partituur waarin ze - samen met de Landwijzerdocenten, praktijkopleiders en ons team –muziek hebben gemaakt die zal blijven nazinderen.

Twee groepen cursisten zijn op reis geweest. Na hun eerste jaar Landwijzer-leertraject zijn ze – oudergewoonte - een week lang Dottenfelderhof gaan “beleven”. Een week lang samen leven, leren en werken op dit fantastische gemeenschapsbedrijf. Geen kuilen en stenen, en evenmin zonloze ravijnen op hun weg … Ik mag wel verklappen dat deelnemers en begeleiders geïnspireerd, en sommigen zelfs laaiend enthousiast, zijn teruggekeerd. De tweede etappe van de weg kan beginnen !

Twee groepen kandidaat-cursisten zijn zich aan het vormen. De Landwijzer-leerweg lokt en wenkt. Wie laat zich door deze weg kiezen ? We kijken al met spanning uit naar de komst van onze nieuwe eerstejaars …

Koen Dhoore

Aankondigingen

OKT-DEC 2017 | Inspiratiecursus Agro-Ecologie

inspiIn 5 thematisch dagen bieden we een krachtige cursus waarin de systeembenadering van de biologische landbouw centraal staat. De systeem-ecologische aanpak vertrekt voor alle aspecten van de bedrijfsvoering van een visie op het bedrijfssysteem als geheel en dus niet louter van individuele teelten, symptomen of maatregelen. Lees verder
 

 

BD Zomerschool 2017 - Boeren doe je niet alleen - 2 en 3 September - De Kollebloem, Sint-Lievens-Esse

BD ZomerWil je weten waar het in de landbouw werkelijk om gaat? Zoek je uitwisselingspartners voor jouw plannen? Wil je verdieping van je kennis over de landbouw? Een twintigtal jongeren laafde zich vorig jaar aan de verhalen, theorie en praktijk van de biodynamische landbouw tijdens de BD-Zomerschool op De Kollebloem.
Op zaterdag 2 en zondag 3 september wordt dit studieweekend voor jonge medewerkers en ondernemers in de BD-landbouw voor de tweede keer georganiseerd door Landwijzer en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.
Aanmelden: Via www.landwijzer.be/bd-zomer-2017

 

Doorschakelen naar Demeter

demeterIntroductiecursus Biodynamische landbouw voor boeren en tuinders die overwegen het Demeter
keurmerk voor biodynamische landbouw te gaan voeren. Kennis van Biodynamische landbouw is een
voorwaarde tot verkrijgen van een Demeter licentie.
De cursus wordt georganiseerd door Landwijzer en WerkendeWijs in samenwerking met Stichting
Demeter op twee inspirerende Demeter bedrijven in Vlaanderen, waarbij de biodynamische praktijk op het bedrijf centraal staat in combinatie met theorie, oefening en discussie. 

Aan het einde van de cursus heeft de cursist geleerd hoe de biodynamische landbouw is georganiseerd, wat de leidende principes zijn, hoe deze principes in de praktijk werken, welke filosofie aan de biodynamische landbouw ten grondslag ligt en wat de voorwaarden zijn voor het Demeter keurmerk. De cursus is verdeeld over 2 keer 2 dagen: 5 en 6 oktober + 16 en 17 november. Lees verder

Druk bezocht afstudeerfeest

afstOp zat 1 juli zwaaiden we beide groepen (A’pen & Gent) van onze 17e cyclus uit. Het werd een mooi feest met veel volk, boeiende afstudeerpresentaties, een overvloedig potluck-buffet en een swingende uitsmijter tot in de vroege uurtjes.

Er bleven na het buffet nog enkele schalen achter. Ze zijn te verkrijgen op ons kantoor.

Enkele impressies:

Cursus Natuurlijk Imkeren helpt 20 nieuwe imkers opstarten

warréOp 2 locaties (in Gooik en in Machelen-aan-de Leie) loopt dit jaar (febr – sept) opnieuw onze cursus Natuurlijk Imkeren met telkens 10 deelnemers. Door de aanwezigheid van enkele lesvolken op beide locaties en door het werken met kleine groepen, kunnen alle deelnemers oefenen tijdens de praktijknamiddagen. Eind juni kreeg iedere deelnemer een eigen startvolkje mee naar huis, dat daar in een eigen kast werd ingebracht. Ondertussen ontwikkelen zowat alle volkjes zich goed en bereiden ze zich al voor op de komende winter. Een fotoreportage, gemaakt door één van de cursisten, toont de stappen bij het inbrengen van het volkje in een Warré-kast. 

Sfeerbeelden jaarlijkse studiereis Dottenfelderhof / Bingenheimer Saatgut

Onze 2 eerstejaarsgroepen (A’pen & Gent) gingen in de 2e helft van juli op studiereis naar Dottenfelderhof en Bingenheimer Saatgut. Enkele sfeerbeelden:

Extern

Aankondigingen

Workshop “Kwalitatief composteren” –HUMUS –Do 17/08, Lummen

Composteren in 10 weken tijd, voor een nieuwe humusrijke aarde, kruimelig en ruikend naar bosgrond. DONDERDAG 17 augustus 2017 van 13.30-16.30 u op De Winning in Lummen. 
Meer info vind je hier.

Warmonderhof 70 jaar

warmonderhofDe Warmonderhof-opleiding in Dronten (NL) bestaat dit jaar 70 jaar. 20 jaar geleden slaagden we er met de hulp van Warmonderhof in om ook in Vlaanderen een eerste volwaardige opleiding biologische en biodynamische landbouw op te starten. Daar zijn we nog steeds dankbaar voor. Als uitdrukking daarvan lieten we een spandoek maken met daarop onze gezamenlijke leuze. 

 

 

Voorstelling SEKEM-project Egypte –  Zat 30 sept, Gent

sekemOp zaterdagochtend 30 september 2017 om 10.00 uur houdt Helmy Abouleish in Gent een lezing over het SEKEM-project in Egypte met o.a. biodynamische landbouwactiviteiten. Helmy Abouleish is de huidige CEO van SEKEM en zoon van de onlangs overleden stichter-initiatiefnemer van SEKEM, dr. Ibrahim Abouleish. De lezing gaat door in het Engels en vindt plaats in het Congrescentrum Het Pand, Onderbergen 1 te Gent.

 

Cursus zuivelverwerking –Steunpunt Hoeveproducten –Okt-Nov '17

Komende herfst organiseert het Steunpunt Hoeveproducten opnieuw een Zuivelcursus. De cursus gaat door op volgende data 23/10, 14/11, 21/11 en 27/11. Meer info vind je hier.

Vacatures

Bio-boer(in) gezocht in regio Meise

Op een oppervlakte van 3 ha wordt in de regio van Meise een biobedrijf opgestart met groenten, fruit en kleinfruit. De initiatiefnemer zoekt een partner voor de uitbating ervan. Meer info vindt je hier.

Het PCG zoekt een onderzoeker/voorlichter groenteteelt (m/v)

Het PCG, een dynamisch Vlaams praktijkcentrum in de groenteteelt, zoekt een master in de bio(ingenieurs)wetenschappen met affiniteit met de bio-landbouw. Voor onmiddellijke indiensttreding. De volledige vacature kan je hier bekijken. Meer info op http://www.pcgroenteteelt.be/nl-nl/Actueel-nieuws/onderzoekervoorlichter-groenteteelt-mv/

Biobees (Ternat) zoekt seizoensarbeiders

We zijn bij Biobees op zoek naar seizoensarbeiders om te helpen courgettes en kolen oogsten. Enkel met officiële plukkaart. Onmiddellijke start. Het bezit van een rijbewijs B is een pluspunt. Geïnteresseerd? Neem contact op met Luc Pauwels: 0497 61 33 76.

Inwonende zorgboer(in) gezocht bij Widar in Merksplas

Voor het gemengde BD-bedrijf dat onderdeel is van de sociaal-therapeutische gemeenschap, zoekt Widar een inwonende boer(in). Alle info vind je hier.

Met de steun van...

Landwijzer is erkend als algemeen vormingscentrum voor de biologische landbouw én als centrum voor sensibilisering ter bevordering van duurzame landbouw, door het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, afdeling Ondernemen en Ontwikkelen.
Het leertraject en de cursussen krijgen financiële steun van de Vlaamse Overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

steun