Nieuwsbrief december 2019

Lees hier de webversie van onze nieuwsbrief.
Kreeg je onze nieuwsbrief niet in je inbox? Kijk dan even bij je spam-berichten!

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief nog niet? Onderaan deze pagina kan je je inschrijven.

Nieuwsbrief-items: 

‘In de kunst behoren hand, hoofd en hart samen te gaan.’ John Ruskin

Maandelijks ontvangen de cursisten een gedetailleerd lesprogramma met alle concrete gegevens en praktische afspraken. Wie als praktijkopleider of gastdocent, of gewoon uit interesse over hun schouder wil meekijken, kan hier lezen wat deze maand aan bod komt, en wie daarover lesgeeft. Onvoorziene wijzigingen in het programma zijn steeds mogelijk. Deelnemers worden hiervan rechtstreeks zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.

De Europese petitie "Save Bees And Farmers" is van start gegaan. Die wil tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initatieven goed te keuren om de bijen te beschermen. Bedoeling is om het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, boeren te ondersteunen naar een agro-ecologische landbouw zonder pesticiden en zo de bijen en natuur te redden

Op 5 december is het internationale bodemdag. Deze dag vraagt onze zorg en aandacht voor de dunne vruchtbare toplaag van het productieve landschap, dat letterlijk en figuurlijk de voedingsbodem is voor ons voedsel. Want bodems staan wereldwijd onder druk. Onaangepaste landbouwtechnieken veroorzaken bodemdegradatie door bodemverdichting, bodemerosie, verlies van organische stof, uitdroging, enz.

Begin november waren we te gast op de BD-trainer & teacher conferentie in Dornach. Een verslag hiervan (Engelstalig) en enkele sfeerbeelden zie je hieronder.

Op 4 januari trekken we met een Landwijzer delegatie opnieuw naar Dornach. Deze jaarlijkse conferentie van de internationale biodynamische landbouw-beweging, is telkens opnieuw een inspirerende en verrijkende bijeenkomst, zowel inhoudelijk, qua plaats als publiek. Het thema in 2020 is: The spiritual in agriculture. 

De overige nieuwsbriefberichten vind je onder: