Verslag 'Samen voor de boeren van de toekomst'

Het leefde al langer binnen het Landwijzer team en onlangs, op 24 januari, was het eindelijk zover. In een prachtig kasteel in Dilbeek, ontmoetten stageboer.inn.en en cursisten elkaar op een studiedag. Als rode draad doorheen de dag, verdiepten we ons in wat ons drijft tijdens het uitoefenen en doorgeven van het prachtige landbouwberoep. We verwelkomden een 100-tal deelnemers die kwamen luisteren en meedenken met enkele inspirerende sprekers en workshop-begeleiders.

Niet zozeer de technische aspecten van het (doorgeven van het) beroep stonden centraal, maar vooral een holistische visie op landbouw en op de houding en vaardigheden van boer en boerin die daarbij nuttig zijn.

Martin Von Mackensen (van de biodynamische boerderijgemeenschap Dottenfelderhof in Frankfurt) had het in zijn keynote speech o.a. over de relatie tussen de praktijkopleider en de cursist. Zijn betoog ging vervolgens dieper in op de vraag: ‘Wat doen we als landbouwer eigenlijk?’ Hij schetste op een overzichtelijke manier hoe we ons als mens/landbouwer verhouden binnen het geheel van geologische gesteentes en atmosferische invloeden. Ook de rol die planten en dieren spelen in dit geheel werd uitvoering besproken. Waar planten zorgen voor het leven (hierbij werd Goethe aangehaald: ‘De natuur heeft de dood uitgevonden om meer leven te creëren’), zorgen dieren voor relaties en voor het bouwen van samenhang. De mens heeft binnen dit levende systeem enkel de mogelijkheid om impulsen te geven, om verhoudingen te bewaren. Om, kort gezegd, op het juiste moment het juiste te doen op de juiste plek. In zijn slotpleidooi, sprak Martin over de 5+1 vaardigheden die een boer.in in de juiste volgorde dient te ontwikkelen. Kort opgesomd zijn deze: ‘helderheid in ons denken’, ‘initiatief nemen’, ‘innerlijke rust’, positiviteit’, ‘geloof, zekerheid, regelmatigheid’ en ‘harmonie’. De laatste vaardigheid bindt de vorige samen tot één geheel.

Koen Dhoore (hoofddocent bij Landwijzer) had het over de landbouw als drager van cultuur en hield een bevlogen pleidooi over de noodzaak dat landbouw vormend aanwezig moet zijn, schoonheid-scheppend aanwezig moet zijn. Hij legde een duidelijke link tussen de huidige tijd en de periode van de uitbreiding van de haven van Antwerpen (begin jaren 70). Koen schetste een beeld van een oorspronkelijke, waarachtige en sprekende cultuur met haar eigen stijl en schoonheid. ‘Enkel een cultuur die echt spreekt is in staat om mensen aan te spreken.’

Johan D’Hulster (oprichter Akelei) sprak tenslotte nog tot ons via een brief die hij schreef aan jonge startende boeren. Daarin verwoordt hij er op onnavolgbare wijze welke kwaliteiten in elke boer te vinden zijn.

’s Namiddags, na een heerlijk maaltijd, kozen de deelnemers uit een van de vier workshops: doorgeven van het meesterschap (Martin Von Mackensen), op weg naar een associatieve economie (Geert Iserbyt), boer en boerderij als bakermat van een actuele landbouwcultuur (Koen Dhoore) en het landbouwbedrijf als spiegel van je persoonlijke ontwikkeling (Joke Bloksma).

Iedereen voelde, naar mijn mening, het belang van het landbouwberoep. Hoe nodig het is dat we met z’n allen zorgen voor onze aarde en al wat leeft, inclusief de boer.in.

Het was een inspirerende en bemoedigende dag die ons alvast zin gaf om volgende edities te doen ontspruiten.