"Duurzaamheid is wat me drijft. Ik weet dat het anders kan"

Louis De Bruyn (73) is sinds zijn jeugd gebeten door alles wat groeit en bloeit. Al jong leerde hij dat landbouwer een mooi, maar hard beroep is. De tuinbouwsector en vooral de duurzame teeltmethodes van vroeger lieten hem nooit los. Enthousiast en bevlogen vertelt hij over zijn toekomstdroom: lokale voedselvoorziening en een stadsboerderij voor Mechelen.  Koen Dhoore ontmoette hem onlangs en dat leverde een vruchtbaar gesprek op. Lees meer.

“Ik zie het als mijn levenswerk om de kennis over duurzame landbouw te delen. Er is immers zoveel onrechtvaardigheid in de wereld. Mensen sterven aan kanker veroorzaakt door pesticiden. Chemische bemesting is schadelijk voor het leven in de bodem. Waarom zijn we niet in staat iedereen een gezond bord eten te geven? De kennis over duurzame landbouw bestaat! Landbouw moet een samenwerking zijn tussen mens en natuur, geen uitbuiting ervan. Het is dat inzicht wat me drijft.” 

“Er beweegt veel op Mechelse bodem rond deze thema’s … De volgende logische stap is iedereen bij elkaar brengen en meer samenwerken, ook met het stadsbestuur. Stad Mechelen zet stappen vooruit op dit vlak, maar ze zijn nog klein en weinig gedurfd. Voor mij gaat het soms iets te traag. (lachje) We moeten bewust kiezen voor duurzame landbouw en daar grond voor vrij maken. We moeten ons duidelijker uitspreken tegen chemische en exportlandbouw. Er is geen alternatief. We maken allemaal deel uit van de oplossing.”

Deze foto (van Lavinia Wouters) is te bezichtigen aan het raam van het Huis van de Mechelaar, Reuzenstraat 1, Mechelen. Lees hier het hele verhaal.

 

Naar overzicht nieuwsbrief november 2020