Een inkijk in de stagepraktijk: Lise op De Witte Beek

Lise Vanparijs zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Ze loopt stage op De Witte Beek in Bierbeek. Na een eerste periode in het najaar, met veel tijd om te overleggen over teeltplannen, irrigatie en efficiëntie, keerde Lise in het voorjaar terug naar de CSA van Jen en Anne. Ze draait er mee op het veld  'waar de smaak en de schoonheid van de groenten centraal staan'.


 

Mijn stage bij Anne en Jen op De Witte Beek startte in oktober van vorig jaar. Ik kwam er net op tijd aan om de laatste restanten van de zomerse overvloed te kunnen zien. Gigantische stokbonen, trompet courgette- en tomatenplanten in de tunnels en lange rijen pompoenen en dikkende kolen op de akkers. De eerste tien dagen van de stage vielen in het najaar, een periode die voor de boerinnen een terugkeer van de rust naar het veld betekent. Ze hadden tijd en legden mij hun boerderij en hun manier van aan landbouw te doen uit. Van de verrijdbare tunnels en de complexe teeltplanning die deze tot gevolg hebben, van bekommernissen in verband met het bodemleven tot het watersysteem en de verschillende irrigatiesystemen die ze toepassen, van Jen’s passie voor ‘speciallekes’ tot de rassenproeven die ze uitvoeren voor Bingenheimer. Anne en Jen hebben mij vanaf de eerste stagedagen tot in de details deelgenoot gemaakt van hun boerderij en van hun keuzes. Steeds in gesprek ruimden we de zomerteelten op en bereidden we het veld voor op de winter.

Met boerin Jen tussen de tomatenplanten.

We vonden elkaar terug in de vroege lente voor het vervolg van de stage. Opnieuw startten onze dagen met een gesprek; wat willen we deze week bereiken, wat gaan we vandaag doen. Of ook; “Kijk eens naar deze tunnel, volgende week willen we hier twee bedden courgetten op doek, venkel en rode bietjes planten. Welke bewerkingen stel je voor om de tunnel plantklaar te maken?”

Bedachtzaam boeren, dat is misschien de grootste les die ik meeneem van De Witte Beek. Jen en Anne doen niet zomaar wat. Niets mag een evidentie zijn. Steeds op zoek naar het meest efficiënte systeem, is de vraag naar het ‘waarom’ van handelingen nooit ver weg. Waarom doen we dit? Is dit nodig? Waarom is dit nodig? Is er een betere, snellere efficiëntere manier om ons doel te bereiken?

Wortelen zaaien met een precisie zaaimachine.
Wortelen zaaien met een precisie zaaimachine.

Wil je een heerlijke, zachte bodem om worteltjes in te zaaien? Dan gaat daaraan een stappenplan vooraf. Dat plan start tijdens het voorgaande seizoen al, welke teelt komt op het bed dat later de worteltjes moet ontvangen? Wat met groenbemester? Hoe krijgen we die nadien weer volledig weg? Met welke machines? Zonder de bodem te beschadigen? Hoe zaaien we de wortelen? Hoe zorgen we dat we zo weinig mogelijk tussen de worteltjes moeten wieden? Hoe houden we, met anderen woorden, het bed zo onkruidvrij mogelijk, ook gedurende de wintermaanden?

 

Het is super leerrijk om deze denkoefeningen tussen de twee boerinnen te kunnen volgen, én mee te maken, en een absoluut plezier om gedurende een (bijna) volledig seizoen hun veld te mogen bestuderen. Want het is een pracht, het groenteveld van de Witte Beek, waar men in januari overheerlijke radicchio van onder de sneeuw kan toveren, waar ’s zomers meer dan dertig variëteiten tomaten de hoogte in klimmen.


Foto's en tekst: Lise Vanparijs - juni 2023
Lise zit in het
 eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er ook info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2023.

Naar overzicht nieuwsbrief juni 2023