Cursisten op 10-daagse reis naar Dottenfelderhof (D)

Elke zomer trekken we met de eerstejaarscursisten van het Leertraject Bio-& BD-Landbouw naar Dottenfelderhof, een gemengd biodynamisch gemeenschapsbedrijf nabij Fankfurt in Duitsland. Daarbij brengen we ook een bezoek aan het zaadteeltinitiatief Bingenheimer Saatgut, gelegen in dezelfde streek. De cursisten verdiepen zich gedurende 10 dagen in de biologische en biodynamische landbouw door middel van rondleidingen, werk- en reflectiemomenten.

Twee cursisten hebben zich vastgebeten in een thema tijdens deze reis. We delen hieronder graag hun ervaring. Afsluiten doen we met een getuigenis over gastvrijheid en inspiratie gedurende de reis.

Compostering

Evert uit de Leuvense groep zoomt in op de compostproductie van het bedrijf. 

"Op donderdagvoormiddag 15/07 kreeg onze klasgroep (aka C22) in Dottenfelderhof (DFH) een rondleiding van compost- en graanspecialist Ben Schmehe. Het deel dat ik in dit verslag beschrijf gaat over de bedrijfseigen compostproductie. Composteren behoort tot de kern van de landbouwmethodiek op DFH, omdat het in alle verschillende takken en cycli een plaats heeft. Het is in mijn ogen een nobel streven naar het meer gesloten maken van de voedingcyclus en het minder afhankelijk zijn van meststoffen uit externe bronnen. Ik heb dit thema gekozen omdat ik afgelopen jaar als stagiair zelf met composteren op een CSA zelfplukboerderij ben bezig geweest."

Evert haalde zijn creatief talent boven om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Verslag Dottenfelderhof - Evert

Ruhe & Kuhe

Lise uit de Gentse groep vond om 5u 's ochtends rust in de koeienstal.

"Ruhe en Kuhe, twee Duitse woorden die op elkaar rijmen en voor mij geldt dit letterlijk en figuurlijk. Tijdens ons verblijf op Dottenfelderhof raakte ik enorm gefascineerd door de rust die de koeien uitstraalden. ’s Morgens om 5u sloften we vanuit de jeugdherberg richting de stal, waar de vaste medewerkers al in de weer waren, de koeien met mondjesmaat binnen wandelden en zo de nieuwe dag inluidden. Ongeacht de bedrijvigheid en de grote hoeveelheid dieren op een klein oppervlak, hing er een immens gevoel van rust, verbondenheid en sereniteit over de stal.
Wat een magische plek om voor het eerst oprecht kennis te maken met deze fantastische dieren! Geen nummers in een productiesysteem, maar dieren met een eigen naam en een eigen persoonlijkheid die stuk voor stuk gewaardeerd worden voor wie ze zijn!"

Gastvrijheid en inspiratie

Goele uit de Gentse groep omschrijft haar ervaring als volgt.

"Dottenfelderhof heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Ik ben zo blij dat ik door Landwijzer de kans gekregen heb om dit bedrijf te leren kennen.

Nu ik dit schrijf, ben ik opnieuw hier! Na de week met onze groep had ik afgesproken weer te keren om nog een week mee te helpen in de groententeelt. Vandaag, mijn laatste dag, voelt m’n hart zwaar om deze plek te verlaten. De mensen, het land, de bomen, de schapen, het hof, ik ga het allemaal missen. Maar ergens weet ik ook dat dit afscheid niet voor altijd hoeft te zijn. En ben ik enorm dankbaar voor alle dingen die ik in deze korte week heb bijgeleerd. Dankbaar voor de gastvrijheid, dankbaar voor de inspiratie en dankbaar voor vele inzichten, die me enorm veel deugd gedaan hebben.

Iedere dag allemaal samen opstaan, eten en hier op de boerderij verblijven creëert een enorm gevoel van eenheid en samenhorigheid. Een van de mooiste dingen die ik ooit ervaren heb.

Dottenfelderhof dankjewel!"

Meer foto's vind je op onze facebookpagina.


Klik hier om meer te weten over het Leertraject Bio- & BD-Landbouw

Naar overzicht nieuwsbrief zomer 2021