Edito april 2023

Terwijl de afgelopen tijd om ons heen de landbouwsector niet zo fraai in het nieuws kwam, mochten wij opnieuw een lichting agro-ecologische boer.inn.en uitzwaaien na 2,5 jaar intensieve opleiding. Zij creëren, verspreid over Vlaanderen, weer nieuwe acupunctuurpunten waar een landbouw in praktijk wordt gebracht, die verbonden is met de lokale gemeenschap, de agro-biodiversiteit verhoogt, respectvol omgaat met bodem, plant & dier, een lage Co² uitstoot genereert en niet bijdraagt aan het stikstofprobleem. Waarom niet alle boeren daarvoor kiezen? Dat heeft iets te maken met historische vergissingen, een machtige agro-business, politieke invloed en boeren, die zich hebben laten misleiden …

Ondertussen leiden we al ruim 25 jaar nieuwe boeren op die werken aan een nieuwe landbouw. Dat gaan we dan ook vieren op 13 mei (schrijf je alvast in voor het feest !). Zoals ouders, terwijl ze hun kinderen opvoeden tot zelfstandige volwassenen, zelf opnieuw door hun opgroeiende kinderen worden opgevoed en de waarden van de nieuwe generatie leren kennen, zo voeden ook onze cursisten ons steeds verder op. Ze brengen nieuwe mogelijkheden aan om de landbouw te verbreden en experimenteren met nieuwe teelttechnieken. Zo breidt de diversiteit aan mogelijke bedrijfsontwerpen steeds verder uit, geïnspireerd door permacultuur, voedselbosranden, no till- en no dig-systemen, micro-farming en de verweving van landbouw met zorg, beleving, kunst en cultuur.  Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Geert Iserbyt