Een inkijk in de stagepraktijk: Isabelle op Chant des Cailles

Isabelle Verreckt zit in het eerste jaar van het Leertraject Bio- & BD-Landbouw in Leuven. Ze loopt stage op la ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde. De lente laat zich voelen op deze coöperatieve stadsboerderij in Brussel. Isabelle helpt er mee om de pasgeboren lammetjes van de 45 melkschapen te verzorgen en te voederen, om daarna met de melk heerlijk verse zuivelproducten te maken.  


 

Het is vroeg, donker, triest en nat als ik ‘s ochtends op de fiets kruip voor een helse rit van 13 km dwars door het Brussels ochtendgetoeter. En dan als bij wonder, achter het zwarte hek van het Sint Anna klooster ontpopt zich een oase van rust en leven midden in de stad. Hier vertoeven de 45 melkschapen (met hun pasgeboren lammetjes) van de schapenkwekerij Chants des Cailles. Een coöperatieve stadsboerderij die ook een veld heeft met bloemen, groenten en kruiden in zelfoogst.

Het lokaaltje waar we ’s morgens verzamelen grenst aan de kaasmakerij en geurt bij aan aankomst heerlijk naar vers gezette koffie. Het team van vrijwilligers, werkers en stagairs hijst zich in overall en botten en verzamelt, onder gekeuvel en gelach, het nodige materiaal en info voor de ochtendronde. Het is maart, de geboortes volgen zich nu snel op. Eens de kruiwagens gevuld zijn met stro, korrels, hooi en melkemmers kuieren we met z’n allen naar beneden. De lente laat zich voelen, de boomgaard met graasweides liggen er steeds groener bij.

Bij het opengaan van de houten staldeur worden we begroet met enthousiast geblaat van hongerige ooien. Onze intussen geoefende blik observeert de kudde een ogenblik om nieuwe geboortes of eigenaardigheden te ontdekken.

De rollen worden verdeeld en ik neem maar al te graag de materniteit op mij. Lammetjes en hun mama worden drie dagen samen gezet om de band tussen lam en ooi te versterken, toe te kijken op het zogen en de gezondheid van beide op te volgen.

De stilte en rust keert terug als de voederbakken gevuld zijn en de ooien zich gretig storten op hun maal.  We nemen de melkkrukjes en zetten ons aan het melken. Het subtiele, eentonige geluid van het melken en het kauwen van de ooien zorgt voor een bijna meditatief  moment. De lammetjes huppelen vrolijk, spelend tussen ons heen, nieuwsgierig sabbelend aan kleren, haren en vingers tot ze moe genoeg zijn en in hoopjes bij elkaar in slaap vallen.

De onrust keert terug als het tijd is voor dessert: bierdraf en korrels. We ronden af met een toertje om pijntjes, wondjes en blaasjes te verzorgen alvorens we de volgemolken emmers de stal uit dragen.

De emmers vol met verse melk worden de kaasmakerij in gedragen. Onze stalkleren worden ingewisseld voor een witte schort, laarzen en een haarnetje.  Elke dag wordt de melk in functie van wat nodig is voor de markt en winkels verwerkt tot heerlijke producten (yoghurt, rijstpap, chocopap, ijs, rijpe en verse kaasjes). Onder begeleiding van een verantwoordelijke worden alle stappen uitgelegd zodat ieder een plek krijgt in het proces. Informatieve fiches en de theoretische modules helpen beter zicht te krijgen hierop.

Hoewel we geen boter maken, heb ik toch erg het gevoel met mijn gat in de boter gevallen te zijn. Deze plek herbergt zo’n veelheid van kennis, vriendelijkheid en leerrijke afwisseling.

De contrasten die ik ontdekte met mijn andere startersstageplek zijn opmerkelijk en vertellen veel over de verscheidenheid die een bioboerderij kan vertonen. Een Vlaams, overgenomen grootschaliger (25ha appel en peer in laagstam) bedrijf met veel mechanisatie en structuur in werk trekken me minder aan als de gezellige, participatieve, kleinschaligheid van een coöperatieve stadsboerderij. Hoewel de appels, peren en bedrijfsleiding evengoed van topkwaliteit zijn. Want, zo besef ik steeds meer, als boer moet je oneindig veel talenten hebben of dat ene talent om je te omringen met mensen die al die talenten bundelen in een schone samenwerking.


Foto's en tekst: Isabelle Verreckt - april 2023
Isabelle zit in het
 eerste jaar van het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Leuven. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject. Je vindt er ook info-avonden terug voor de start in het leertraject in september 2023.

Naar overzicht nieuwsbrief april 2023