Een inkijk in de stagepraktijk: Staf op Oogsttuin Eoster

Staf loopt stage bij Oogsttuin Eoster, een biologische zelfoogstboerderij in Pellenberg, in het kader van het Leertraject Biologische en Biodynamische Landbouw. Zonder achtergrond in de landbouw startte hij in september aan de opleiding. Op Eoster ontdekt hij een jaar lang de pracht van de landbouw, maar ook het harde werk en planning. Hij geeft ons een inkijk in zijn stageplek.

"Mijn eerste ontmoeting met mijn stageplaats Oogsttuin Eoster gaf mij een fantastisch goed gevoel. Dat was begin juni, tijdens een open-velddag voor nieuwe zelfoogsters, toen ik al een kijkje ging nemen. Deze biologische zelfoogstboerderij is een groene oase omringd met hoge bomen, gelegen in het midden van het Gasthuisbos te Pellenberg. De biodiversiteit in planten en insecten was overweldigend. In het hart van het veld ligt een kruiden- en bloementuin in de vorm van een hart. Deze vruchtbare en spirituele plek is niet alleen een zelfoogstboerderij voor groenten, kruiden, bloemen en fruit, maar ook een plaats om een diepere verbinding te krijgen met jezelf en de natuur."

"Peter, de boer van Eoster is een rustige en aardige man die in een diepe verbinding staat met zijn land. Ons gesprek was voor mij de doorslag en ik was dan ook al overtuigd om mijn stage daar te beginnen nog voor ik mij had ingeschreven voor de opleiding van Landwijzer."
 

"Mijn eerste stage dagen waren een bevestiging van mijn eerder gevoel. Maar ik was ook overweldigd van al het werk en organisatie die nodig zijn om deze oase te creëren en te onderhouden.
"Op mijn eerste stage dag kreeg ik de opdracht om een plattegrond te maken met alle gewassen die er stonden. Dit gaf me direct een goed beeld van waar ik alles terug kan vinden. Bij het manueel uitplanten van de winter gewassen heb ik geleerd dat in een rechte lijn planten geen evidentie is, maar een kwestie van ruimtelijk inzicht en precieze handelingen. Ook het bezoek van een delegatie van het CSA-netwerk was zeer interessant om mee te maken om een beter zicht te krijgen van het bedrijf en de relatie tot het CSA-netwerk."

 

"Ik heb geen achtergrond in de landbouw waardoor ik de voorbije dagen al heel veel heb bijgeleerd en ook nog veel moet bijleren om zelfstandig te kunnen werken. De komende wintermaand zullen er nog voldoende werk en leermomenten zijn om ook mijn starterstage hier te volbrengen.
Samen met Levi, tweedejaarscursist van het Leertraject Bio- & BD landbouw, zijn wij de Landwijzer studenten die een team van vrijwilligers, scholieren, workawayers, seizoenarbeiders ... en de boer bijstaan bij de vele taken die er te doen zijn."

"De herfst gaf de voorbije weken een prachtig schouwspel van kleuren rondom de velden van Eoster, een prachtig decor om in te werken.
Ik verheug mij al om hier de komende drie seizoenen te mogen meemaken."


Staf Vanduffel volgt het leertraject biologische en biodynamische landbouw in Antwerpen. Voor meer info over de opleiding, neem een kijkje op https://www.landwijzer.be/leertraject

Naar overzicht nieuwsbrief november 2020